5.6.16
Terra d’Arcoiris – Regnbuens jord.

I starten af maj 2016 drog Nobile Vin på sin årlige tur til Toscana på jagt efter nye spændende producenter i området omkring vores "hjemby" Cetona. Vores første aftale var med den biologiske producent Terra D'arcoiris.

Vi begiver os på vej og er selvsagt spændte på at møde producenten, der beskriver sin "mission" således i poetiske vendinger:

 

”Og så er der os. Inderst inde nomader, men faktisk også ejere af et stykke af den toscanske jord. Fremmede nok til ikke at være indlysende. Landflygtige fra en tidsalder og en kultur, der har reduceret alle til handelsvarer - selv bekendte. Og så har vi forpligtet os til at lære den polytekniske knowhow, der præger livet for bønderne i hele verden til alle tider, for at redde den fra glemslen og for at give den videre til de kommende generationer. Det er et tyndt strå at holde fast i, mens vi rejser på historiens  regnbue”.

  

Hvad mon begrebet "biologisk vin" dækker over her. Er det ”bare” økologi?. Er det biodynamisk vin dyrket efter de antroposofiske principper, eller er vi helt ovre i det, man kalder naturvin, hvor det kun er de stærkeste i troen, der kan finde nydelse ved indtagelse af det ofte oxiderede og ildesmagende slutprodukt?

 

I Val di Chianas vestlige bakker, lige før man kører ind i kurbyen Chianciano Terme, som strækker sig halvmåneformet rundt om dalen, drejer vi skarpt ned til højre. Et stykke nede viser et skilt os ad en grusvej til Terra d’Arcoiris. Vi kører ind til det lille produktionssted. Græsset vokser højt. I en lille  fold går en smuk hvid hest og græsser. Vi bliver mødt af en høj, slank, solbrændt, kedeldragtklædt mand med halvlangt gråt hår omkransende et venligt og smilende ansigt. Walter Loesch er manden. Oprindelig fra Cermes i Bolzano provinsen, hvorfor han taler flydende tysk. Han og Paola Leonardi, oprindelig fra Rom, købte stedet i 1981, hvor de begyndte med at holde bier og leve af det. Deres tanke var fra starten, at de ville dyrke jorden biodynamisk. De tilkøbte i 1987 ”den gamle vinmark” på 3,5 Ha (plantet i 1968), begyndte straks omlægning til økologi og blev certificerede i 1993. I 1999 tilkøbes yderligere 3,5 Ha (”den nye mark”), som blev tilplantet med vin fra 1999-2001. Derudover produceres olivenolie på 3 Ha samt frugt på 4 Ha. Alt sammen biodynamisk. Al vin høstes naturligvis med håndkraft. Der sorteres yderligere før fermentering, og der bruges naturligvis ikke industrigær.

 

Hvis der ser lidt rodet og tilgroet ud udenfor, bliver vores skepsis gjort grundigt til skamme, da Walter viser rundt i vineriet. Der er pinligt rent og ordentligt overalt. Blanke ståltanke med temperaturstyring til fermentation. Botti til modning af de lettere vine, mens der er tonneaux og barriques til de kraftigere og tungere vine.

 

Smageglassene kommer frem, og igen bliver al skepsis og eventuelle fordomme over for fodformede bioproducenter effektivt manet i jorden, da vi præsenteres for ranke, velstrukturerede vine i flot balance.

 

Vi er glade!

 

Får et par flasker med hjem og gensmager i god ro og orden ”hjemme” på Fonterucola. Vi er enige om, at Nobile Vin kaster sig ud i sit første biodynamiske eventyr.

 

5.6.16
Terra d’Arcoiris – Regnbuens jord.

I starten af maj 2016 drog Nobile Vin på sin årlige tur til Toscana på jagt efter nye spændende producenter i området omkring vores "hjemby" Cetona. Vores første aftale var med den biologiske producent Terra D'arcoiris.

5.6.15
På besøg hos Innocenti

I St. Bededagsferien drog Nobile Vin til Italien, nærmere betegnet Cetona i det sydligste Toscana, hvor vi altid bor, når vi er på disse kanter. Vores tur var i denne omgang planlagt til at være sidste vinresearch- og bestilletur, inden vores nye vinfirma skulle gå i luften i starten af juni måned.

2.6.15
De venlige brødre fra Piazze

Når du kører fra Cetona mod Piazze med Monte Cetona på højre hånd, passerer du på et tidspunkt langstrakte vinmarker med skilte med påskriften Cantina Gentili. Det er her, brødrene Luca og Alessandro Gentili henter druerne til deres vine, som er blandt de mest populære i lokalområdet.

1.6.15
Druerne i Toscana

Sangiovese er den mest plantede drue overhovedet i Italien. Druen er hovedingrediens i de store toscanske vine Chianti, Nobile di Montepulciano og Brunello, og den er så absolut en af hovedspillerne i Italiensk vinproduktion på godt og ondt.

1.6.15
Klassifikation af Italienske vine

Når man er på opdagelse i vinverdenen, er det godt at vide lidt om, hvordan vinene klassificeres. Hvad betyder det, når Italienske vine er mærket med DOC, DOCG og IGT? Det kan du læse lidt om i nærværende.