1.6.15
Druerne i Toscana
Sangiovese er den mest plantede drue overhovedet i Italien. Druen er hovedingrediens i de store toscanske vine Chianti, Nobile di Montepulciano og Brunello, og den er så absolut en af hovedspillerne i Italiensk vinproduktion på godt og ondt.
Sangiovese kan frembringe vine af yderst tvivlsom kvalitet, når den er anbragt de forkerte steder eller presses til for store udbytter, ligesom den kan frembringe nogle af de ypperste, mest elegante og velsmagende vine i verden, når blot de rigtige betingelser er til stede og tilstrækkeligt dygtige og seriøse vinmagere står for produktionen. Druen er således stærkt afhængig af det mikroklima, der omgiver den. De bedste resultater opnås for det meste på højereliggende parceller (300-600 moh) eller hvor omgivende bjerge sender kølige nattevinde ned til vinmarkerne i dalen. Siden 1990’erne har der foregået et stort udviklingsarbejde for at finde de bedste kloner af sangiovese – og der findes et utal.
Sangiovese
Der er dog to hovedgrupper af druen:
Sangiovese piccolo er den mest fremherskende indenfor alle Chianti-zonerne.
Sangiovese grosso Kendes især fra Brunello di Montalcino (lokalnavn: Brunello) og fra Vino Nobile di Montepulciano (lokalnavn: Prugnolo gentile). Forekommer også i Greve i Chianti Classico-zonen (lokalnavn: Sangiovese di lamole).
I Chianti er det tilladt at anvende op til 20% andre druer end Sangiovese. Der anvendes således en række ”hjælpedruer”, såvel traditionelle lokale sorter som internationale sorter.
Traditionelle hjælpesorter:
Canaiolo. Tidligere meget brugt. Nu knap så udbredt. Afrunder vinen. Colorino er meget benyttet. Giver farve og struktur. Mammolo er mest brugt i området omkring Montepulciano, hvor den giver viol-karakter til vinene.
Internationale sorter:
Cabernet sauvignon og Merlot er de mest udbredte internationale hjælpesorter, og disse to druer udgør ovenikøbet hjørnestenen i visse af de IGT-klassificerede, såkaldte ”Supertoscanere”. Også Syrah, Pinot noir og Grenache finder til tider vej til en flaske toscansk vin.
Grønne druer
De mest udbredte lokale grønne sorter er Trebbiano, Malvasia og Grechetto. De blandes ofte og giver friske aromatiske vine til umiddelbar konsum.
Bedste lokale druer er Vernaccia di San Gimignano, som dyrkes omkring byen af samme navn, samt Vermentino, som fortrinsvis dyrkes langs kysten.
Af internationale sorter gør Chardonnay det rigtig godt i Toscana, ligesom den gør i det meste af resten af verden.